De vanligaste tapasrätterna

Det finns mängder med olika typer av tapasrätter att smaka på när man vill ta sig en resa till det spanska köket. Tapas kommer i alla mängder av former och kan serveras både kallt och varmt. Det är inte ovanligt att tapas består av en skiva bröd med olika härliga pålägg, men tapas kan också vara fristående smårätter som går att äta var för sig eller kombinera med andra typer av tapas.

Visst finns det några favoriter som har gjort svenskarna, och spanjorerna, galna. I denna text kommer du att få läsa om de mest populära tapasrätterna idag.

Tortilla de patatas

Tortilla de patatas är en mycket omtalad och populär tapasrätt som består av potatis. Rätten kan liknas med en potatisomelett och trots dess milda toner är det en explosion av fantastiska smaker.

Pescado frito

Inget smakar så mycket som Spanien som en välsmakande och friterad fisk. I tapasrätten pescado frito får du njuta av antingen mule eller ansjovis friterad i ströbröd. Det enda tillbehör som denna rätt har är en skiva citron, men det är också det enda som rätten behöver.

Ensaladilla rusa

Den ryska salladen ensaladilla rusa är en favorit och något som många väljer att starta upp måltiden med. Denna sallad består av morötter, potatis, tonfisk, ägg, majonnäs och sparris. Detta är den vanligaste kombinationen, men variationer kan förekomma beroende på restaurang och önskemål.

Patatas Alioli

Glöm allt som har med pasta eller ris att göra. I det spanska tapasköket är det potatis som gäller. Patatas alioli är kokt eller friterad potatis skuren i kuber om cirka 2 cm. Till potatisen serveras en aioli kryddad med härlig vitlök.

Chorizo

Vad skulle en tapasrätt vara utan den kryddstarka korven chorizo? Chorizo är en korv som är mycket vanligt förekommande och som serveras på lite olika sätt. Det vanligaste är att korven serveras tillsammans med en skiva bröd, men korven kan också serveras som en liten gryta med tomatsås.

Paella

Vi svenskar kanske är vana vid att associera paella med riktigt stora pannor där ris, skaldjur och mängder med kryddor hoppar runt. Paella kan dock även fås i tapasversion, vilket är en mindre måltid av den utsökta rätten. Många menar dock att paella i detta format inte alltid lever upp till den kvalitet som de stora pannorna kan erbjuda.

Chipirones

Spanjorerna älskar skaldjur och djur från havet. Att inte servera bläckfisk skulle då vara absurt. Chipirones är alltså bläckfisk som går att få på nästan alla tapas-restauranger. Bläckfisken är vanligtvis friterad, men kan även komma som stekt.

Morcilla

Morcilla är inget för den veke. Denna korv är tillagad av blod och ofta mycket kryddig. Precis som med chorizon så kommer korven oftast tillsammans med en skiva bröd och ost.

Pimientos de padrón

Lust att underhålla er själva under tiden som ni väntar in era rätter? Beställ in en tallrik av pimientos de padrón. Denna tapasrätt består av flera små gröna paprikor. Paprikorna friteras och som smaksättning använder man sig endast av salt. Är man känslig för stark mat bör man undvika just denna måltid. Det brukar sägas att det alltid finns någon paprika som är dunderstark. Utmana dina vänner och se vem det är som lyckas hitta just denna paprika.